Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η ΓΡΙΠΗ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η1Ν1

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα συνεχιστεί για τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Το στέλεχος που κυρίως κυκλοφορεί και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά είναι το Α (Η1Ν1) 2009.

Πρόκειται για τον πανδημικό ιό, ο οποίος φέτος θεωρείται εποχικός και περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

* Αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
* Εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί.
* Σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε στο «Εθνος» ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται στον ελληνικό πληθυσμό αυξημένη νοσηρότητα από γρίπη, παραπάνω από τον μέσο όρο: «Αν και η γρίπη εκδηλώνεται με ήπιο τρόπο, παρατηρούμε σοβαρές λοιμώξεις κυρίως σε νέα άτομα».
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Στην εντατική μπορεί να μας στείλει η αδιαφορία για τα συμπτώματα της γρίπης.

Αν και η νόσος εκδηλώνεται με ήπιο τρόπο, υπάρχουν συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας ευαισθητοποιούν και να μας οδηγούν αμέσως στον γιατρό. Για τα συμπτώματα αυτά μας ενημερώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής:

«Πυρετός που επιμένει και ο οποίος ανεβαίνει αντί να υποχωρεί, είναι ύποπτος. Τα άλλα συμπτώματα της γρίπης είναι η δύσπνοια, η έντονη καταβολή και ο πόνος στο στήθος».

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια τα οποία εκτοξεύονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί όταν τα σταγονίδια αυτά παραμένουν στα χέρια ή σε επιφάνειες.

Για να αποφύγουμε τη μόλυνση δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομο που έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, δεν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Τα αντίδοτα
Αμυνα με φάρμακα και σωστή διατροφή

Ανακούφιση στα συμπτώματα της γρίπης προσφέρουν τα φάρμακα που μας χορηγεί ο γιατρός, αλλά και η τήρηση ορισμένων συμβουλών.

Οταν έχουμε πυρετό, αποφεύγουμε την υπερκόπωση, παραμένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, τρώμε ελαφρά, πίνουμε άφθονα υγρά ανάμεσα στα γεύματα, αποφεύγουμε το αλκοόλ και τον καφέ.

Τα χλιαρά μπάνια, τα ψυχρά επιθέματα, τα αντιπυρετικά ελέγχουν τον πυρετό κατά τη διάρκεια της γρίπης και των κοινών ιώσεων. Η χορήγηση ακατάλληλης αντιβίωσης στις ιώσεις αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και δεν οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση, όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλά άτομα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια ακόμη και απλών ιώσεων χωρίς πυρετό.

Προτεραιότητες
Παιδιά και έφηβοι να δίνουν προτεραιότητα στο πρωινό. Να προτιμούν την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, ψάρι, αβγό, γαλακτοκομικά, όσπρια και δημητριακά), να καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο και πορτοκάλι) και βιταμίνη Ε (αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο και ελαιόλαδο).

Οι ενήλικοι πρέπει να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσουν την πρόσληψη λιπαρών ω-3 (πέστροφα, κολιός, σαρδέλα, ξηροί καρποί και σουσάμι). Να καταναλώνουν τροφές με βιταμίνες C, E και β-καροτένιο (φρούτα - λαχανικά) και ψευδάργυρο (μανιτάρια, φασόλια, μοσχάρι, δημητριακά πρωινού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: