Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Ανεβαίνει το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα, σύμφωνα με τη γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας. Πρόβλημα στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα εκτιμά η ΙΑΕΑ. Αυξάνεται ο φόβος των κατοίκων στο Τόκιο - μαζικές επιδρομές σε σούπερ-μάρκετ.

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες Δευτέρα (τοπική ώρα) στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα «νούμερο 2» του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι «μπορεί να επηρέασε την ακεραιότητα του κύριου κελύφους του».

Η ΙΑΕΑ σημείωσε παράλληλα ότι το κύριο κέλυφος των αντιδραστήρων 1 και 3 φαίνεται ανέπαφο παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί.

Η διεθνής υπηρεσία υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐνι, Οναγκάουα και Τοκάι είναι ασφαλής και σταθερή.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανακοίνωσε ότι μπορεί να ρίξει νερό με ελικόπτερο για την ψύξη της δεξαμενής εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού εντός δύο ή τριών ημερών.

Η Tokyo Electric Power Co (Tepco) μπορεί να ρίξει το νερό με ελικόπτερο στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού αυτού σταθμού, διευκρίνισε αξιωματούχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα προκλήθηκαν δύο οπές στο τείχος του εξωτερικού περιβλήματος του αντιδραστήρα, εκθέτοντας στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου.

Η Tepco είχε ανακοινώσει επίσης λίγο νωρίτερα ότι μπορεί να επιβάλει ένα εκ περιτροπής μπλακ-άουτ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ότι αναμένει πως οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση θα ξεπεράσουν τις δυνατότητες παροχής που έχει αύριο Τετάρτη.

Η Tepco είχε διευκρινίσει ότι αναμένει οι ανάγκες σε ενέργεια για το Τόκιο και τις εννέα νομαρχίες που εξυπηρετεί η εταιρεία θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια κιλοβάτ αύριο έναντι των 33 εκατομμυρίων κιλοβάτ που μπορεί να προμηθεύσει η ίδια.

Την ίδια στιγμή το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πλοία που φτάνουν για βοήθεια στην Ιαπωνία θα λάβουν θέσεις στη δυτική ακτή του νησιού Χονσού αντί να κατευθυνθούν προς την ανατολική ακτή όπως προγραμματιζόταν λόγω των «κινδύνων ακτινοβολίας και ναυσιπλοΐας».

Οι κίνδυνοι για την αποστολή βοήθειας φάνηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών των αμερικανικών δυνάμεων που εκτίθενται σε ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου.

Ωστόσο, σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα επίπεδα έκθεσης αυτών που επιστρέφουν έπειτα από αποστολές βρίσκονται σαφώς εντός των ορίων για την ασφάλειά τους και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις για τη βοήθεια της συμμάχου Ιαπωνίας θα συνεχιστούν.

Πιθανότητα βλαβερών συνεπειών από τη ραδιενέργεια

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» του πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

«Στον αντιδραστήρα αριθμός 4 σημειώθηκε πυρκαγιά, υπάρχει ραδιενέργεια η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Ματσουμότο σε συνέντευξη που παραχώρησε έπειτα από σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 στο Παρίσι.

«Όσον αφορά τον αντιδραστήρα αριθμός 3 τον τροφοδοτούμε με νερό για την ψύξη και έχουμε συστήσει στους κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων να εκκενώσουν την περιοχή και σε αυτούς που ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων να παραμείνουν στα σπίτια τους», συνέχισε ο υπουργός.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό», προσέθεσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ενημέρωσεη τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τη στιγμή που προέκυψαν τα ατυχήματα αυτά.

«Προς το παρόν έχουμε ζητήσει από την ΙΑΕΑ να μας αποστείλει μια ομάδα τεχνικών», υπενθύμισε επίσης.

Σήμερα η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα.

Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK μετέδωσε αναφερόμενο στο σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην ανατολική Ιαπωνία, ότι ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που πλήττουν τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι σεισμός 6 βαθμών σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Τόκιο και ότι αυτός έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.

Επιδρομή στα σούπερ-μάρκετ

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες. Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους.

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Πρεσβείες στο Τόκιο συμβούλευσαν τους πολίτες τους στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

«Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους Ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίκου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό'.

Στο 6 ο βαθμός σοβαρότητας λέει η γαλλική πυρηνική ασφάλεια

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο».

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

"Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκεί μια θετική εξέλιξη, όμως η κατάσταση είναι ειλικρινά κακή», δήλωσε ο Ετσαβαρί μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο.

«Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει», δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.

«Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται», δήλωσε ο διευθυντής της AEN.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό

Δυο άνθρωποι, μια γυναίκα 70 ετών και ένας άνδρας, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή, βρέθηκαν ζωντανοί σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό, από τους διασώστες κάτω από ερείπια στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η 70χρονη ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Οτσούτσι, της επαρχίας Ιουάτε. Νοσηλεύεται με υποθερμία, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ζωντανό σήμερα έναν άνδρα στην πόλη Ισιμάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι απώλειες από το σεισμό και το τσουνάμι

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας.

Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για αυτήν την περιοχή, στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.

. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

Η Ιαπωνία ζητά βοήθεια από την ΙΑΕΑ

Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη. Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: