Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Μακροχρόνιες οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια

Ραδιενεργά υλικά που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί να μολύνουν τρόφιμα και νερό, απειλώντας με εμφάνιση καρκίνου τα νεογνά και τα μικρά παιδιά κατά προτεραιότητα.

«Οι εκρήξεις μπορεί να εκθέσουν τον πληθυσμό σε μακροχρόνια ραδιενέργεια, που αυξάνει δραματικά την εμφάνιση καρκίνων, όπως του θυρεοειδούς, του νωτιαίου μυελού και της λευχαιμίας. Για ορισμένα άτομα, ακόμη και μικρές ποσότητες ραδιενέργειας μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο», λέει ο Λαμ Τσινγκουάν, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται χάρη σε σταγονίδια υγρασίας στον αέρα. Το θύμα μπορεί να τα εισπνεύσει στους πνεύμονες, ή μέσω τροφών και πόσιμου νερού. Το αγελαδινό γάλα θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα επικίνδυνο, ιδιαίτερα εάν οι αγελάδες τρέφονται από μολυσμένα χορτάρια. Άλλοι ειδικοί προτείνουν την άμεση πραγματοποίηση ελέγχων στα ύδατα γύρω από τη Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι η ραδιενέργεια θα επιστρέψει στο νερό με τη βροχή, επηρεάζοντας τη θαλάσσια πανίδα και εντέλει και το πόσιμο νερό.

Η ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη επειδή είναι ικανή να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA, που με τη σειρά τους προκαλούν νεοπλασίες. Αν και το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να «επιδιορθώσει» μόνο του το DNA, ο άνθρωπος θα είναι ασφαλής μόνο εάν η διόρθωση αυτή γίνεται ταχύτερα από τις μεταλλάξεις που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των πληγέντων κυττάρων.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα μικρά παιδιά και τα νεογνά κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα κύτταρά τους πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα μικρά παιδιά καταναλώνουν επίσης περισσότερο γάλα από τους ενήλικες, γεγονός που τα κάνει να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. «Οι αγελάδες είναι σαν ηλεκτρικές σκούπες, καθώς ρουφούν ραδιενεργό ιώδιο, μεταδίδοντας τα σωματίδια αυτά στο γάλα τους. Αυτό ακριβώς συνέβη στο Τσέρνομπιλ και δυστυχώς οι πληροφορίες για τους κινδύνους αυτούς δεν είχαν κοινοποιηθεί στους γονείς», λέει Ιάπωνας ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: